HTML

Külsőház

Mivel mi nem vagyunk bent a "Tisztelt Ház"-ban, tehát nem lehetünk sem Felsőház, sem Alsóház. Mi tehát a Külsőház tagjai vagyunk... Házon kívűl, és néha bizony magunkon kívül is - leginkább attól, ami a T. Ház-on belül folyik. Odabent csak "lehet" más a politika, idekint viszont már most is más... Csak akarni kell és csinálni - mert itt virtuálisan az egész ország egy nagy gyűlés, és (visszahívható) képviselő benne minden férfi és nő. Ez itt a "likvid demokrácia" folyama.

Friss topikok

  • tibapó: Te pihent agyú, te! :) (2019.04.07. 17:42) Likvid demokrácia
  • Bognár Attila: @Bognár Attila: - vegyük észre, hogy a "küszöb" teljes eltörlése esetén is megmaradna egy "techni... (2017.10.06. 20:40) A "kettős választás" koncepciójának értékelése
  • tibapó: Hát rajta, cizelláld! És rövidítsd! Néhol nehezen követhető, nehézkes. Ami a legszimpatikusabb: ... (2017.10.04. 09:16) Előválasztás
  • giat: A politika a pártok játéka? Éljünk beleszólási- és szavazati jogunkkal a mindennapokban is! Elhi... (2015.02.25. 17:38) Foglaljuk össze... 3.
  • Bognár Attila: @Takács Gyula: "[107. lista] - A normál működés során majd hogyan aránylik egymáshoz az összes egy... (2013.03.17. 01:25) Külsőházi előválasztás

Hogyan használható a LF?

2013.01.02. 15:41 Bognár Attila

Miután ugye már regisztráltattál beléje... (-de addig is egy kis előnézetnek: http://likvid.szocial.hu/lf/unit/show/16.html )

Ezt - mint az már köztudott - az alábbi módok egyikén teheted meg:

Majd a válasz e-mail elnavigál IDE, a kapott meghívókódoddal:
http://likvid.szocial.hu/lf/index/register.html

Választhatod a "névtelen" (nicknéven való) részvételt is, és ezt is bármikor megváltoztathatod - persze csak korrektül, naplózott módon...

"A rendszer szolgáltatásainak teljeskörû használatához be kell jelentkezned": http://likvid.szocial.hu/lf/index/login.html

Alapesetben a kezdőlapon ezt láthatod majd:
"KÜLSŐHÁZ - 2013. tavaszi ülésszak" - alatta ezzel:
"Nem veszel részt egyben sem a (2) témakörben ebben az egységben"- erre kattintva feljönnek azok a témakörök is, és a "Résztvétel ebben a témakörben*" linkkel magadra kell/lehet venned őket, hogy onnantól hozzáférhess a bennük található szavazási témákhoz.

A szavazásra kerülő parlamenti előterjesztéseket innen vesszük át:
http://www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_irom.irom_lekerd?p_fotip=null&p_fotip=T&p_tip=null&p_atip=f&pi_atip=&pi_iralp=I
A kormány által beadottakat (a tavaszi ülésszakon a terv szerint 54-et) mindenképpen, az ellenzékieket pedig majd a beviteli kapacitásunk és Ti folyamatos érdeklődésetek függvényében.

Itt jegyzem meg, hogy:
az alapvető CÉLUNK a parlamenti előterjesztések minősítése, ami nem feltétlenül jelent "ellenzéki" (értsd mindent helyből elutasító) hozzáállást... Aki tehát a mi Külsőházunk tagja, azt jogosan senki nem vádolhatja meg kormányellenességgel...

A téged érdeklő témákhoz kapcsolódj az "Érdekeltségem bejelentése" választásával (ami ekkor átáll "érdeklődsz" szövegűre). Ezekre tudsz majd később ténylegesen szavazni.

Természetesen nem kötelező személyesen szavaznotok - ez itt a likvid demokrácia nagy előnye a "sima" részvételi demokráciához képest! - hanem delegálhatjátok is a szavazatotokat bárkire, aki azt a sajátjával együtt fogja majd leadni... (netán együtt még tovább delegálja).
Ehhez a "Tagok" listájából kell kiválasztani az illetőt, majd a felső menüsorban a "Hozzáadás a kapcsolataimhoz"-ra kattintani (ami ettől "Eltávolítás..."-ra változik) és az így felvett személyekből lehet "Meghatalmazott" a bármely szinten (egység, témakör, téma) található delegálások segítségével.
Az alacsonyabb szinteken felülbírálható az általánosabb delegálás, tehát ha valakit - merő kényelemből :) - megbíztunk "képviselő"-nknek az egész tavaszi ülésszak idejére, attól még visszavehetjük ezt tőle magunkhoz egy-két konkrétan érdekes téma kedvéért - anélkül, hogy ki kéne kapcsolnunk az általános meghatalmazását - elég csak érintett témáknál felülbírálnunk azt...

Mivel a LF program magyar verziója még csak a tesztüzeménél tart, ezért kisebb-nagyobb döccenők még előfordulhatnak az első félévben. Ezek kijavításához megértéseteket és segítségeteket kérjük - visszajelzések formájában is, de méginkább azzal, hogy használjátok (nyúzzátok;) és terjesztitek a hírét - elvégre mindenki külsőházi, aki épp nem parlamenti képviselő! :-)
- ezért hát jó lenne, ha minél többen jelentkeznének ide, legalább "delegáló"-nak... (-amit meg ugye itt bármikor visszavehetnek magukra!;)

 Következik:
Mire jó ez az egész?

* a "témakörök" itt a tesztben most még csak hónapokat fednek, később lehet szó a bonyolultabb tematikus felosztásról is...

4 komment

Címkék: célunk részvétel likvid demokrácia Külsőház liquid feedback

A bejegyzés trackback címe:

https://kulsohaz.blog.hu/api/trackback/id/tr624991271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takács Gyula 2013.03.13. 18:32:09

A szavazatunk visszavételéről...

A delegáció visszavonható-e egy szavazási ablak ideje alatt?

Több megoldást el tudok képzelni.
1) A technikailag legegyszerűbb: a meghirdetett pillanatban megindul a szavazás, innentől az adott témában ott marad a szavazati jog, ahol volt, nincs mozgás a szavazás végéig. Előnye, hogy egyszerűen zajlik le a szavazás és egyértelmű az eredménye. Hátránya, hogy ha valaki rájön, hogy mégis érdekli a dolog, már nem tudja visszavenni a szavazatát. És akkor sem, ha látja (amennyiben tényleg látja), hogy a delegáltja ellentétesen szavazott, mint amire ő számított.

2) A szavazás lezárultáig látszódna a szavazás pillanatnyi részeredménye és lehetne szavazatot delegálni, át- vagy visszavenni. Előnye, hogy jó rugalmas (likvid) megoldás. Hátránya(?), hogy túl(?) izgalmasan hullámozhat az aktuális eredmény, és - amennyiben a szavazás nem bináris (igen/nem), hanem valamilyen részletesebb (pl. 5 fokú) skálán folyik - ez arra késztet embereket, hogy a nekik tetsző végeredmény érdekében az eredeti véleményüknél szélsőséges álláspontot képviseljen. (Ilyesmi megfigyelhető pl. olyan portálokon, ahol filmeket kell pontozni: "10-est adok, de csak azért, mert látom, hogy mások nagyon lehúzták")

3. A szavazások akár sosem zárulnának le (legfeljebb csak akkor, ha annyira módosulnak a peremfeltételek, hogy a föltett kérdés értelmét veszti). Mindig lehetne szavazatot módosítani, delegálni, át- és visszavenni. Ennek hátránya, hogy a rendszertől jelentősebb erőforrásokat igényelne. Előnye, hogy a vélemények változása is figyelemmel kísérhető volna, akár egy grafikonon is. A változás mindig több ok együttese volna, de mégis tanulságos lehet. Okozhatja a közvetlenül szavazók összetételének (a delegációknak a) változása, vagy az, hogy a kérdésben résztvevő emberek tájékozottabbá, esetleg bölcsebbé is válnak. Jó eszköz volna, amikor felmerül, hogy a világ változása, vagy más szabályozás változása folytán újra kellene gondolni a korábban szavazásra bocsátott kérdést. Persze lehet, hogy az új helyzetben kicsit át kell fogalmazni ezt a kérdést, de előre jelezheti a kimenetelt (és bátoríthat a reformra), ha még látszik az eredeti kérdés, és tudjuk, hogy a szavazók vissza-visszatérnek hozzá, és látszik egy trend, amit az aktuális eredmény görbéje kirajzol.

Takács Gyula 2013.03.13. 18:38:21

@Takács Gyula:
Még valami: minél inkább (minél tovább) lehetőség van egy szavazat visszavételére (delegáció visszavonására), annál fontosabb lehet, hogy a delegált egy jól látható felületen megvédhesse az (elvileg viszonylag szak-) véleményét.
Talán arra is szükség lehet, hogy ezt a felületet csak a mindenkori delegálók láthassák?

Bognár Attila · http://kulsohaz.blog.hu 2013.03.15. 18:58:54

@Takács Gyula: "A delegáció visszavonható-e egy szavazási ablak ideje alatt?"
- Ez is tesztelés(eke)t igényelne...
A jelenlegi segítség-szöveg igencsak szűkszavú:
"Delegálás ebben a témában

Ez a delegáció felülbírálja az esetlegesen fennálló globális és/vagy a szülőtémakörre vonatkozó delegációkat. Ha hozzáadtad az érdeklődésedet, úgy a tárgyalási fázis idejére felfüggesztésre kerülnek a kimenő delegációk, de a zárószavazásnál már újra élni fognak."

Bognár Attila · http://kulsohaz.blog.hu 2013.03.15. 21:37:04

@Takács Gyula:
"fontosabb lehet, hogy a delegált egy jól látható felületen megvédhesse az (elvileg viszonylag szak-) véleményét."
- szerintem nem a személyeket kell védeni, hanem a kollektív álláspontot az IGEN illetve a NEM mellett.
Tehát kell a pro és kontra érvelési felület ("mérleg"), de azt együtt töltsék fel érvekkel a "véleményvezér" szakértők (és akár "lobbisták":)
süti beállítások módosítása