HTML

Külsőház

Mivel mi nem vagyunk bent a "Tisztelt Ház"-ban, tehát nem lehetünk sem Felsőház, sem Alsóház. Mi tehát a Külsőház tagjai vagyunk... Házon kívűl, és néha bizony magunkon kívül is - leginkább attól, ami a T. Ház-on belül folyik. Odabent csak "lehet" más a politika, idekint viszont már most is más... Csak akarni kell és csinálni - mert itt virtuálisan az egész ország egy nagy gyűlés, és (visszahívható) képviselő benne minden férfi és nő. Ez itt a "likvid demokrácia" folyama.

Friss topikok

  • tibapó: Te pihent agyú, te! :) (2019.04.07. 17:42) Likvid demokrácia
  • Bognár Attila: @Bognár Attila: - vegyük észre, hogy a "küszöb" teljes eltörlése esetén is megmaradna egy "techni... (2017.10.06. 20:40) A "kettős választás" koncepciójának értékelése
  • tibapó: Hát rajta, cizelláld! És rövidítsd! Néhol nehezen követhető, nehézkes. Ami a legszimpatikusabb: ... (2017.10.04. 09:16) Előválasztás
  • giat: A politika a pártok játéka? Éljünk beleszólási- és szavazati jogunkkal a mindennapokban is! Elhi... (2015.02.25. 17:38) Foglaljuk össze... 3.
  • Bognár Attila: @Takács Gyula: "[107. lista] - A normál működés során majd hogyan aránylik egymáshoz az összes egy... (2013.03.17. 01:25) Külsőházi előválasztás

Celebek likvidálása

2012.12.28. 11:19 Bognár Attila

((-Bevallom, csak a feltűnés kedvéért adtam ezt a címet a posztnak...
értsük csak úgy, hogy: közismert emberek likvid demokratává tétele;))

Viszont valóban fontos téma, hogy a Külsőház likvid demokráciája hogy viszonyul azokhoz az ilyen-olyan okból ismert hírességekhez, akik jó eséllyel számíthatnak arra, hogy a meglévő rajongótáboruk jelentős része rájuk fogja ruházni a szavazatát, ezáltal pedig komoly "politikai" súlyra tehetnek majd szert itt a Külsőházban - miközben semmi mást nem kell tenniük, mint a saját véleményük szerint szavazni a feltett kérdésekben.

Először is nézzük, kikre is gondolok ebben a témában:
(a teljesség igénye nélkül, és véletlenszerű sorrendben:)

  • zenészek, énekesek
  • tv-sek, rádiósok, újságírók
  • bloggerek, netes véleményvezérek
  • színészek, humoristák
  • írók, képzőművészek
  • tanárok, filozófusok, politológusok
  • szakszervezetek, kispártok
  • fb. csoportok, civil aktivisták
  • sportolók
  • "egyéb" kategória

A Külsőház szívesen látja bármelyiküket, és - bármilyen meglepő, de - semmilyen extra hasznot nem kívánunk húzni a jelenlétükből!
A kapcsolatunk tehát meglehetősen egyoldalú lesz:

  1. részünkről egy meghívóval tudatjuk, hogy bekapcsolódhat ide a Külsőház projektbe.
  2. eldönti, hogy máris csatlakozik, vagy megvárja, amíg majd további meghívókat kap - immár a tőle függetlenül is ide folyamatosan belépő rajongóitól...*
  3. a személyes tagságához e-mailban megadja a személyi számát (a kulsohaz@ide-oda.hu címre) VAGY, ha rendelkezik saját ügyfélkapuval, akkor a https://edemokracia.magyarorszag.hu/forum/posts/email/273606/28806.page?secure=true címre megírja a saját e-mail címét - ennyi.
    (kivételes esetben egy személyes találkozón is kérheti tőlem a regisztrálását - mondjuk egy dedikált fotóval megerősítve:)
  4. innentől teljesen rábízzuk, hogy hogyan és mennyi követőjét hozza be ide a Külsőházba a 3. pont szerinti regisztrációs lehetőségek propagálásával (honlap-, blogbejegyzés, újságcikk, videoüzenet, hírlevél, stb. által) a számukra.
  5. ezzel a tájékoztatással együtt arra is felhívhatja a figyelmüket, hogy a szavazati jogukat (visszavonásig) átengedhetik a számára, vagyis megbízhatják a képviseletük ellátásával.
    Mivel a Likvid Feedback program mindenki számára biztosítja az (akár csak ideiglenes:) anonimitás lehetőségét, amennyiben él ezzel, akkor saját magának kell megüzennie a lehetséges követőinek, hogy milyen (ál)néven keressék itt a Külsőházban
  6. a Külsőház hivatalosan nem fog arra hivatkozni, hogy:
    X.Y. híresség IS a Külsőház tagja, azaz likvid demokratikus képviselője.
    A sajtó konkrét rákérdezése esetén is legfeljebb csak a szokásos "sem megerősíteni, sem cáfolni" fordulatot fogjuk használni.

Hívjuk és vájuk tehát azokat a "celebeket", aki szívesen részt vállalnának a likvid demokrácia celebrálásában...

* A kedves olvasóimat máris felhatalmazom arra, hogy (miután maguk is csatlakoztak ide:) a saját kedvenceiket tájékoztassák a külsőházi tagságuk eme lehetőségéről. A meghívásukról pedig kommentben is beszámolhatnak...

4 komment

Címkék: celebek csatlakozás részvétel likvid demokrácia Külsőház

A bejegyzés trackback címe:

https://kulsohaz.blog.hu/api/trackback/id/tr114983658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takács Gyula 2013.03.13. 17:53:32

Elgondolkodtam az ideiglenes anonimitáson.
Ha valaki felfedte magát a rendszerben, vissza tudja magát anonimizálni a profillapján? Gondolom, ehhez új felhasználónevet kell tudnia választani.

De akinek épp van rá aktív szavazatdelegációja, annak meg látnia kellene az illető régi (illetve az igazi) nevét is.

Esetleg meggondolandó, hogy akinél elég sok (pl. x>10000?) delegált szavazat koncentrálódik, az automatikusan váljék láthatóvá, hiszen ilyenkor olyasmi státuszt kezd nyerni, amit ma közszereplőnek hívunk. Ugyanakkor ez ellen is szólhatnak érvek. Pl. a jelen rendszer egyik hibája, hogy a korrupció megkörnyékezi a képviselőket. Talán ezt megelőzhetjük, ha a jelentős képviselők személye nem nyilvános.

Egy újabb kérdés: a delegálók látják-e, hogy a delegáltjuk hogyan szavazott? Úgy gondolom, ez fontos volna, hogy ha a delegáló csalódik, visszavonhassa a delegációt.

És ezt vissza tudja-e követni (ki tudja-e listázni az eddigi szavazatai sorsát)? Ha igen, látja-e, hogy valamely delegáltja, aki egyik szavazásnál "Mancika" volt, ugyanaz a személy, mint aki egy másik szavazásnál "Rózsikaként" szerepel?

Bognár Attila · http://kulsohaz.blog.hu 2013.03.15. 14:33:37

@Takács Gyula:
"Ha valaki felfedte magát a rendszerben, vissza tudja magát anonimizálni a profillapján? Gondolom, ehhez új felhasználónevet kell tudnia választani."
- helyesebben új "SCREEN"-nevet, mert a rendszerben AZ látszik mindenhol.
Ennek SÚGÓ-szövege a következő:
"
Más felhasználók ezzel a névvel fognak látni téged, ami lehet a saját neved vagy egy becenév is.

Ha likvid képviselet ellátására is vállalkoznál, akkor vagy a közismert nevedet add meg, vagy tudasd a lehetséges delegálókkal ezt a nickedet.

Bármikor megváltoztathatod, de a profilodon mindig követhetőek lesznek a korábbi névhasználataid is - a "Tag történetének mutatása" link által megjeleníthetően.
"
(de az adatlapon található még külön egy önkéntes "VALÓS név" mező is:)
A rendszer NAPLÓZZA a névcseréinket:
likvid.szocial.hu/lf/member/history/6.html
A példa kedvéért megváltoztatva:
"
Jelenlegi név Bognár Attila
((korábbiak))
Név Állapot (a)míg
Névcsere Példa aktiválva 2013-03-15 14:27:34 (azaz EDDIG volt)
Bognár Attila aktiválva 2013-03-15 14:27:04 (azaz EDDIG volt)
"

Bognár Attila · http://kulsohaz.blog.hu 2013.03.15. 14:55:17

@Takács Gyula: (Kivonatosan: - a delegálónak) "látnia kellene az illető régi (illetve az igazi) nevét is."
+
"... automatikusan váljék láthatóvá, (közszereplő) Ugyanakkor (...) a korrupció(-t...) megelőzhetjük, ha a jelentős képviselők személye nem nyilvános."

A LIKVID lényege a rugalmasság.
Vagyis a lehető legkevesebb központilag kötelező előírás legyen - a többit intézzék csak el a TAGOK, az egymás közötti megállapodásaikkal.
1. a megbízók és megbízottak lehetőleg ismerjék egymást személyesen is (bizalmi viszony) HA a megbízott "screen"-neve nem a sajátja, attól még a megbízóival ("informálisan") közölheti a "fedőnevét", ami alapján azok delegálhatják.
2. ha valaki ragaszkodik a valós nevű megbízotthoz, akkor OLYAT fog delegálni. Ha viszont megelégszik egy (általa nyilván ismert) NICK-névvel, akkor részéről nyugodtan választhatja azt is... a lényeg a személyes kapcsolat a delegálás mögött.

A korrupció egy ilyen rendszer esetében nem releváns, hiszen ha valakit ma személyében megvennének, az holnapra (a visszavonások révén) könnyen el is veszthetné a delegációkból származó többlet súlyát.

Bognár Attila · http://kulsohaz.blog.hu 2013.03.15. 15:38:38

@Takács Gyula: "a delegálók látják-e, hogy a delegáltjuk hogyan szavazott? (...) És ezt vissza tudja-e követni (...)?"

Ezt még tesztelgetni kellene :(
Bár részben - és "kicsiben" - erre is érvényes a fent említett bizalmi kapcsolati elem...
süti beállítások módosítása