HTML

Külsőház

Mivel mi nem vagyunk bent a "Tisztelt Ház"-ban, tehát nem lehetünk sem Felsőház, sem Alsóház. Mi tehát a Külsőház tagjai vagyunk... Házon kívűl, és néha bizony magunkon kívül is - leginkább attól, ami a T. Ház-on belül folyik. Odabent csak "lehet" más a politika, idekint viszont már most is más... Csak akarni kell és csinálni - mert itt virtuálisan az egész ország egy nagy gyűlés, és (visszahívható) képviselő benne minden férfi és nő. Ez itt a "likvid demokrácia" folyama.

Friss topikok

  • tibapó: Te pihent agyú, te! :) (2019.04.07. 17:42) Likvid demokrácia
  • Bognár Attila: @Bognár Attila: - vegyük észre, hogy a "küszöb" teljes eltörlése esetén is megmaradna egy "techni... (2017.10.06. 20:40) A "kettős választás" koncepciójának értékelése
  • tibapó: Hát rajta, cizelláld! És rövidítsd! Néhol nehezen követhető, nehézkes. Ami a legszimpatikusabb: ... (2017.10.04. 09:16) Előválasztás
  • giat: A politika a pártok játéka? Éljünk beleszólási- és szavazati jogunkkal a mindennapokban is! Elhi... (2015.02.25. 17:38) Foglaljuk össze... 3.
  • Bognár Attila: @Takács Gyula: "[107. lista] - A normál működés során majd hogyan aránylik egymáshoz az összes egy... (2013.03.17. 01:25) Külsőházi előválasztás

Gyere a Külsőházba!

2012.12.26. 23:37 Bognár Attila

A Külsőház tagja 3 státuszban lehetsz - amelyek között persze likvid módon átjárhatsz (v. átfolyhatsz?):

  1. csak saját jogodon, önállóan szavazó
  2. szavazatodat delegáló (alkalmilag vagy visszavonásig)
  3. egyúttal mások képviseletét is ellátó (esetileg vagy határozatlan időre, visszavonásig)

Mindegyik alapja részedről a regisztrációd kérése a Külsőház programjába.
Ezt kezdetben még csak e-mailben intézheted, amelyet a regisztrátor e-címére (kulsohaz@ide-oda.hu) kell elküldened, arról az e-címedről, amelyre a további értesítéseket kéred a rendszer működéséről (szavazások állapotáról). A jelentkező e-mailba mindössze a személyi számodat* kell beleírnod, amelyre csupán az "egy személy egy szavazat" elv korrekt betartása miatt van szükség, és azt természetesen nem használjuk semmi másra, és nem is adjuk ki senkinek.
(ám aki végképp nem adná meg önként sem a személyi számát, annak is van itt egy "áthidaló" megoldásunk az ügyfélkapu használatával: https://edemokracia.magyarorszag.hu/forum/posts/preList/273606.page **)

A saját regisztrációd alapján minden további nélkül máris jogosult vagy a Külsőház projekt eszközét adó "Liquid Feedback" program (http://likvid.szocial.hu/lf/) 1. pont szerinti önálló használatára.

A 2. pont alkalmazására két további lehetőséged is lesz:

  1. keresel valakit a már meglévő tagok közül, akire rábízhatod a képviseletedet (pl. azt, aki Téged meghívott ide a Külsőházba:)
  2. amennyiben (még) nincs ilyen személy, de Te ismersz arra alkalmasabbat, aki (még) nem tag, akkor egyszerű a megoldás: meghívod őt is ide...

Amennyiben neked a 3. pont tetszik, tehát szívesen látnád el mások Külsőházi képviseletét is, akkor arra megint csak két módod lehet rá a rendszerünkben (amelyek bárki számára nyitva állnak!):

  1. névlegesen avagy súlytalanul - ekkor továbbra is EGY szavazatot adsz le (csak a sajátodat), viszont a szavazásaid előtt megkérdezed az "informális" képviseltjeid (akik ez esetben nem tagok!) véleményét, és aszerint szavazol.
  2. ténylegesen avagy súlyozottan - ebben pont akkora értékű szavazatot adhatsz le, ahány regisztrált tagunk épp Terád bízza a képviseletét a program által biztosított "hivatalos" delegálással.
    Ennek a mennyiségnek a növelésére is adódik számodra a további tagok meghívásának a lehetősége... (gyakorlatilag korlátlanul, hiszen a "végső" célunk - akár a teljes lakosság bevonása ebbe a Külsőház projektbe:)

A Külsőházi képviselő megbízása - "mint az már köztudott";) - visszavonható, ám formálisan lemondani nem lehet róla - viszont a likvid rendszerben mégis roppant könnyen meg lehet szabadulni a képviselőség "terhétől": - mindössze tovább kell delegálni a ránk átruházott szavazatokat valakire - persze erre csak a sajátunkkal együtt van lehetőség...

FONTOS!
Aki úgy delegálja a szavazati jogát másra, hogy előtte már őrá is delegált valaki, akkor ILLENDŐ előbb közölnie azzal a megbízójával, hogy (a magáéval együtt) tovább szándékozik adni ezt a képviseletet valaki másra.
A megbízója vagy tudomásul veszi ezt, vagy visszavonja a megbízást, és másra delegálja a szavazati jogát - esetleg onnantól magánál tartja.

A 3. pont (tehát a képviselet) további speciális esete az, ha Te egy többé-kevésbé ismert ember vagy - ezt a helyzetet külön neked felvázolom - a következő posztban...

 

* az e-mailod beérkezését az azonosító használatához adott "előzetes, írásbeli hozzájárulás"-odnak tekintjük - melynek megkérését az 1996. évi XX. törvény 7. § (2) írja elő a számunkra.

** továbbá természetesen a saját személyes ismerőseimben is megbízom annyira, hogy nem feltételezem róluk többes regisztráció elkövetését.

Szólj hozzá!

Címkék: csatlakozás visszahívás részvétel likvid demokrácia Külsőház

A bejegyzés trackback címe:

https://kulsohaz.blog.hu/api/trackback/id/tr754982659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása