HTML

Külsőház

Mivel mi nem vagyunk bent a "Tisztelt Ház"-ban, tehát nem lehetünk sem Felsőház, sem Alsóház. Mi tehát a Külsőház tagjai vagyunk... Házon kívűl, és néha bizony magunkon kívül is - leginkább attól, ami a T. Ház-on belül folyik. Odabent csak "lehet" más a politika, idekint viszont már most is más... Csak akarni kell és csinálni - mert itt virtuálisan az egész ország egy nagy gyűlés, és (visszahívható) képviselő benne minden férfi és nő. Ez itt a "likvid demokrácia" folyama.

Friss topikok

  • tibapó: Te pihent agyú, te! :) (2019.04.07. 17:42) Likvid demokrácia
  • Bognár Attila: @Bognár Attila: - vegyük észre, hogy a "küszöb" teljes eltörlése esetén is megmaradna egy "techni... (2017.10.06. 20:40) A "kettős választás" koncepciójának értékelése
  • tibapó: Hát rajta, cizelláld! És rövidítsd! Néhol nehezen követhető, nehézkes. Ami a legszimpatikusabb: ... (2017.10.04. 09:16) Előválasztás
  • giat: A politika a pártok játéka? Éljünk beleszólási- és szavazati jogunkkal a mindennapokban is! Elhi... (2015.02.25. 17:38) Foglaljuk össze... 3.
  • Bognár Attila: @Takács Gyula: "[107. lista] - A normál működés során majd hogyan aránylik egymáshoz az összes egy... (2013.03.17. 01:25) Külsőházi előválasztás

Likvid demokrácia

2012.12.26. 09:56 Bognár Attila

Közvetlenül is tájékozódhattok róla az itteni forrásokból:
http://kalozpart.org/likvid-demokracia/ - vagy innen (u.a.):
http://wiki.kalozpart.org/index.php?title=Likvid_Demokr%C3%A1cia

A lényeg leginkább ebben áll (onnan idézem):

"Ebben a rendszerben mindenki eldöntheti, hogy a saját véleményét maga szeretné-e kifejezésre juttatni, vagy inkább másokat bízna meg önmaga képviseletével – utóbbi esetben azonban bármikor meg is gondolhatja magát (vagyis nem kell kivárnia a következő választást), és azonnali hatállyal visszaveheti a választott képviselőjére átruházott szavazati jogát. Ez tehát egy állandó mozgásban lévő folyamat: a szavazati jogosultságok, a szavazatok állandó mozgása. Ezért nevezik folyékony*, azaz likvid demokráciának (liquid democracy)."

* bár szerintem a "folyékony" helyett jobb lenne a "folytonos", hiszen egy cég "likviditása" is inka a folyamatos fizetőképességét jelenti, mintsem azt, hogy a cég maga "folyékony" lenne.

Én azonban ezen felül még egy fontos lehetőségét is kiemelem:

A likvid demokráciában bárki felvállalhatja - a saját részvételén felül - mások képviseletét is!

Vagyis: - aki itt képviselői (társadalmi) munkát vállalna, az meggyőzheti a választók egy bármekkora hányadát, hogy a fent idézett módon átruházható szavazatuk leadására őt bízzák meg - határozatlan időre (azaz "visszahívásig").

A likvid demokrácia gyakorlása 3 szinten lehetséges:

  1. egy szervezeten belül - annak döntése alapján bármikortól alkalmazható, vagyis a szervezet tagsága a belső döntéseket onnantól "likvid demokratikus" módon hozhatja meg, tehát a tagok elhatározásán múlik, hogy személyesen vagy küldött útján vesz részt a szavazásokban.
  2. az országos vagy a helyi hivatalos politikában - ehhez (minősített) többségi döntés (törvény, rendelet) kell a közhatalmat gyakoroló szervek (országgyűlés, önkormányzat) részéről - tehát ott majd csak az után lesz alkalmazható.
  3. a Külsőház projektben - akár januártól elkezdhetjük a parlamenti napirendre kerülő kérdésekre adott kormány és ellenzéki válaszok kívülről való szavazásos véleményezését. Nyilván minél többen veszünk ebben részt, annál nagyobb (hang)súllyal...

A Külsőház projekt választása pont azért esett a likvid demokrácia eszközére, mert a teljeskörű és folyamatos részvétel a demokratikus döntéshozatalban még túl szokatlan lenne az állampolgárok számára. Ezen képes rugalmasan segíteni a likvid demokrácia időleges szavazat-átengedési megoldása.

Hogy néz ki a Külsőház a gyakorlatban?
Ezt írom le a következő posztban...

2 komment · 1 trackback

Címkék: visszahívás részvétel likvid demokrácia Külsőház

A bejegyzés trackback címe:

https://kulsohaz.blog.hu/api/trackback/id/tr324980914

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Likvid demokrácia, vagy politikai piramisjáték? 2013.02.19. 10:04:40

A kalózpárt és a likvid demokrácia utópiának minősül Magyarországon. A szavazatok multi lever marketingszerű szerzése és felépülése semmi jóra nem vezet. Ez csak egy politikai piramisjáték. Sőt még annál is cikibb, mert ebből kialakulhat egyfajta sza...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bognár Attila · http://kulsohaz.blog.hu 2013.02.04. 16:31:39

Kérdés:
"Hogyan várhatnánk el azt, hogy internet legyen az otthonokban? Ezen kívül ki fogja az idősödő, öreg embereket megtanítani a számítógép és a szoftver használatára?"

Ezen IS képes rugalmasan segíteni a likvid demokrácia időleges szavazat-átengedési megoldása.

A legtöbb ilyen "digitális analfabétának" van olyan gyereke, unokája, aki már ebben nőtt fel - tehát segíthet neki regisztrálni, és mindjárt lesz is, akit megbízzon maga helyett a szavazásokkal.

Gyermektelen idősek esetében "ad abszurdum" az is egy megoldás lehet, hogy valamely "önjelölt" képviselő felkeresi őket az (idős-)otthonukban, és a saját mobil eszközéről regisztráltatja őket, majd ezután rögtön képviseleti megbízást is bejegyez a részükről magára...
J.A. után (még) szabadon:
"70 évem hatalom, 70 évem eladom!
Hogyha nem kell senkinek, hát az ördög veszi meg."
(-ami esetükben ugye úgy indult, hogy:
"Nincsen fiam, se lányom...";))

tibapó 2019.04.07. 17:42:06

Te pihent agyú, te! :)
süti beállítások módosítása