HTML

Külsőház

Mivel mi nem vagyunk bent a "Tisztelt Ház"-ban, tehát nem lehetünk sem Felsőház, sem Alsóház. Mi tehát a Külsőház tagjai vagyunk... Házon kívűl, és néha bizony magunkon kívül is - leginkább attól, ami a T. Ház-on belül folyik. Odabent csak "lehet" más a politika, idekint viszont már most is más... Csak akarni kell és csinálni - mert itt virtuálisan az egész ország egy nagy gyűlés, és (visszahívható) képviselő benne minden férfi és nő. Ez itt a "likvid demokrácia" folyama.

Friss topikok

  • tibapó: Te pihent agyú, te! :) (2019.04.07. 17:42) Likvid demokrácia
  • Bognár Attila: @Bognár Attila: - vegyük észre, hogy a "küszöb" teljes eltörlése esetén is megmaradna egy "techni... (2017.10.06. 20:40) A "kettős választás" koncepciójának értékelése
  • tibapó: Hát rajta, cizelláld! És rövidítsd! Néhol nehezen követhető, nehézkes. Ami a legszimpatikusabb: ... (2017.10.04. 09:16) Előválasztás
  • giat: A politika a pártok játéka? Éljünk beleszólási- és szavazati jogunkkal a mindennapokban is! Elhi... (2015.02.25. 17:38) Foglaljuk össze... 3.
  • Bognár Attila: @Takács Gyula: "[107. lista] - A normál működés során majd hogyan aránylik egymáshoz az összes egy... (2013.03.17. 01:25) Külsőházi előválasztás

A "kettős választás" koncepciójának értékelése

2016.05.15. 18:36 Bognár Attila

Az elgondolás célja lényegében:

Első körben az FMPP által "antidemokratikussá" tett választási rendszer (legalább a korábbira) visszaállítása, arányos(abb)á tétele, ezután az új szabályok szerinti választás lebonyolítása - minél előbb (tehát nem megvárva a ciklus leteltét!).

Az ötletet még 2011. nyarán vetette föl Karácsony Gergely LMP-s képviselő (azóta PM-es és zuglói polgármester:) (http://nol.hu/belfold/20110712-javaslat_alkotmanykorrekcios_szovetsegre-1132601), amelyben több 2/3-os szabály módosítására szolgáló, kb. 1 hónapos, teljeskörű ellenzéki együttműködést javasolt - tehát az LMP és a JMMP részvételét is szükségesnek tartotta a 2/3 ellenzék általi eléréséhez.
(a Jobbikkal való összefogás sem teljesen hihetetlen: "ott van jó példának Esztergom, ahol már sikerült félretenni az ellenszenvet a város érdekében." - legalábbis a polgármester közös megválasztására, merthogy az egyes képviselői helyek megszerzésére ez már nem vonatkozott!)

Valóban problémásan aránytalan a jelenlegi választási rendszer, amelyben a Fidesz-KdNp 44,87 százalékos szavazataránnyal 2/3 (=67%) parlamenti mandátumhoz juthatott... (ugyanehhez az előző, arányosabb rendszerben 2010-ben még 52,73% kellett nekik - ezért is nem igazán lenne már elég a demokrácia védelméhez egy sima "visszaállítás"!)

FIDESZ-KDNP Párt  2 264 780  44.87 %
MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP Párt  1 290 806  25.57 %
JOBBIK Párt  1 020 476  20.22 %
LMP Párt  269 414  5.34 %


Azonban HA sikerülne ezt a rendszert lebontani egy ALKALMI koalíciónak (ugyancsak 2/3-dal!), az több problémát is felvetne:

  1. a fenti számok tükrében ez - 44-45%-on - csak a Jobbikkal közösen sikerülhetne!
  2. az sem segítene, ha helyettük civileket próbálnának becsábítani a pártok, mert az - pártoknak! - semmiképp sem sikerülhetne elegendő számban, - a különböző civil mozgolódások pedig csupán elenyésző számú választópolgárhoz jutnak el a hátralévő 2 év alatt (pénz és média híján)
  3. a (pártokkal jócskán elégedetlen!!!) civilek bevonása az "arányosítás" jelszavával már csak azért sem sikerülhet, mivel egy teljesen arányos rendszerben már csupán csak pártlistákra lehetne majd szavazniuk, ami "gyakorlatilag" politikai öngyilkosság lenne a részükről...
    Ezt még azzal sem lehetne részükre kompenzálni (a pártoknak!) ha most (még utoljára) az összes egyéni helyet** a helyben ismert civileknek engednék át... (veszprémi módra)
  4. Ugyancsak érdektelenek lesznek a kisebb pártok is, amennyiben nem törlik el teljesen az "5%-os" küszöböt, lehetővé téve, hogy akár 1 képviselőjük is bejuthasson "listáról". (a nagyobb pártok listájára való kooptálásuk szavazatnövelő hatása meg már '14-ben is elégtelennek bizonyult!)
  5. az ezzel megvalósítható - immár tehát arányos :) - választási rendszer miatt jobbára a fenti arányok szerint lesz* majd kormányozható az ország :/
    (különösen akkor, ha a második választásig érintetlenül marad a Fidesz médián belüli túlsúlya!)

De még ha el is érnék a megfelelő számú választót, a szavazatuk megnyerésének egyetlen igazán hatásos módja az lehetne, ha a szimpla választási ígéret helyett bemutathatnák nekik a kész módosító indítványokat - illetve azok emberi nyelvre lefordított kivonatát. (pl. az új választási szabályok lényegét: pontosan hogyan arányosítanának? - eltörölnék a küszöböt? - nem lenne "egyéni" képviselő? - lenne "nyitott lista"? stb.) Enélkül a választókat lényegében (megint) arra kérnék, hogy szavazatukat egy "zsákra" adják, amiből ki tudja milyen "macska" bújik majd elő a választás után :/

Külön probléma, hogy mi történik akkor, ha ez a 2/3 nem is jön össze az erre "szerződőknek"?!
- nyilván illik erre az (egyébként igen valószínű!) esetre - hihetően, még jobb, ha biztosítékokkal együtt! - megígérni valamit... (pl. az így megválasztott, "elégtelen számú" képviselő azonnali lemondását - avagy már az eskü le nem tételét is!)
- aztán majd még illene azt be is tartani - mindegyiküknek!
- ennek "alapproblémája", hogy egyáltalán elhiszik-e nekik ezt a választók előre...

Szóval:
- jócskán vannak problémák az ötlettel, és
- túl sok a bizonytalansági tényező a
- túl kevés eredményhez (="arányosság" - de csak a pártoknak?!)

Egy valamit viszont semmiképpen nem kerülhetnek ki a "kettős választás" ötletével választást nyerni szándékozók:
- az "egyéni" jelöltjeik ELŐ-választáson való megmérettetését (ezzel a programmal!)!
HA azon kellő számban (=100!) szerzik meg a közös jelöltséget, akkor van esély a koncepció megvalósítására
- ellenkező esetben már le is mondhatnak róla, és a mozgalmuk onnantól szintén támogathatja a nyertes jelölteket (akik megválasztásában ugyebár ők maguk is részt vettek: - az összes induló rangsorolásával!:)

Megjegyzem, hogy ezen az előválasztáson mindenképpen elindítunk 106 független egyéni jelöltet (+egy pártlistát is) a LIKVID DEMOKRÁCIA (avagy Folyamatos Néphatalom) programjával, amely szvsz minden olyan problémás kérdésre jóval megfelelőbb, mint a "kettős választás", miközben semmivel sem nehezebb annál megcsinálni;)

 

* A Fidesz várhatóan "további" 8%-ot veszít, így kb. 36% szavazatot kap. Ennyivel viszont akár abszolút többséget is elérhet, ehhez már csupán az szükséges, hogy az egyéni körzetek többségében semelyik ellenzéki jelölt ne érjen el maga 37%-ot (tehát abból a "maradék" 64%-ból!) Ha ez a 8%-os veszteségük mind az "ellenzéki összefogás"-hoz vándorolna (ahogy nem fog!), azok ezzel együtt is még csak kb. 33%-ig erősödhetnének... Feltétlenül szükséges tehát a szavazói részvétel növelése - ami viszont nekik nem sikerülhet kellő mértékben!

** Attól még, hogy a pártoknak jogilag szükségük van legalább 27 EVK-ban állított jelöltre a listaállításukhoz, ezeket a jelöltjeiket a továbbiakban nem kell "reklámozniuk", csupán a körzet közös, (preferenciális előválasztásokon kiválasztott) civil jelöltjét kell tolniuk 1000-rel, minden lehetséges fórumon - sőt, ugyanott és ugyanakkor mindig felhívni a figyelmet a saját jelöltjük mindössze "technikai" jellegére! :)
/az előző választási törvényben még volt egy olyan szabály is, hogy: (kb.) ha az egyéni jelölt "kiesik" (tehát nem is kerül rá a szavazólapra!), az a listaállítás jogát nem érinti.../

2 komment

Címkék: LMP kettős választás

A bejegyzés trackback címe:

https://kulsohaz.blog.hu/api/trackback/id/tr858667800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bognár Attila · http://kulsohaz.blog.hu 2016.07.27. 17:51:14

Ez volt a téma az Eleven Emlékmű eseményén július 19-én:
www.facebook.com/events/1101045179989259/
megjegyzéseim a vita kapcsán:
1. Az ARÁNYOS választás szabályait mindenképp ELŐRE kell meghatározni, hogy a választók tudhassák, hogy MIRE adnak felhatalmazást (azaz KÖTÖTT mandátumot!:))
2. a választás akkor lehet arányos, ha:
a) NINCS küszöb! (nem elég "leszállítani")
ba) vagy tisztán listás (de akkor legyen NYITOTT lista, amin a szavazó változtathat!) listát viszont ekkor NE CSAK pártok állíthassanak, hanem CIVIL szervezetek IS!
bb) VAGY ha marad a vegyes rendszer, akkor az egyéni körzeteket nyerő pártok listáját "sújtsa" LEVONÁS! (értsd: pl. 40% szavazattal jutott 100%(!) mandátumhoz, akkor a hiányzó 60%-nyi szavazat (darabszáma) kerüljön levonásra a kompenzációs(!) listás szavazatuk számából!
c) továbbá a NEM SZAVAZÓK arányának megfelelő számú parlamenti hely maradjon ÜRESEN!!!

Bognár Attila · http://kulsohaz.blog.hu 2017.10.06. 20:40:19

@Bognár Attila:
- vegyük észre, hogy a "küszöb" teljes eltörlése esetén is megmaradna egy "technikai küszöb", vagyis 93 listás hely esetén az összes listás szavazat majdnem 1 %-a eredményezhetne 1 mandátumot - amely párt tehát ennél kevesebb szavazatot kap, az továbbra sem juthatna 1 képviselői helyhez sem!
süti beállítások módosítása