HTML

Külsőház

Mivel mi nem vagyunk bent a "Tisztelt Ház"-ban, tehát nem lehetünk sem Felsőház, sem Alsóház. Mi tehát a Külsőház tagjai vagyunk... Házon kívűl, és néha bizony magunkon kívül is - leginkább attól, ami a T. Ház-on belül folyik. Odabent csak "lehet" más a politika, idekint viszont már most is más... Csak akarni kell és csinálni - mert itt virtuálisan az egész ország egy nagy gyűlés, és (visszahívható) képviselő benne minden férfi és nő. Ez itt a "likvid demokrácia" folyama.

Friss topikok

  • tibapó: Te pihent agyú, te! :) (2019.04.07. 17:42) Likvid demokrácia
  • Bognár Attila: @Bognár Attila: - vegyük észre, hogy a "küszöb" teljes eltörlése esetén is megmaradna egy "techni... (2017.10.06. 20:40) A "kettős választás" koncepciójának értékelése
  • tibapó: Hát rajta, cizelláld! És rövidítsd! Néhol nehezen követhető, nehézkes. Ami a legszimpatikusabb: ... (2017.10.04. 09:16) Előválasztás
  • giat: A politika a pártok játéka? Éljünk beleszólási- és szavazati jogunkkal a mindennapokban is! Elhi... (2015.02.25. 17:38) Foglaljuk össze... 3.
  • Bognár Attila: @Takács Gyula: "[107. lista] - A normál működés során majd hogyan aránylik egymáshoz az összes egy... (2013.03.17. 01:25) Külsőházi előválasztás

Foglaljuk össze... 3.

2013.07.18. 23:22 Bognár Attila

Belsőház:

A Belsőház a Külsőház parlamentbe juttatott változata.

A szavazói - azok lehetnek, akik az Átjáróház jelöltjeit a hivatalos ajánló íveken ajánlották.

  • tekintettel arra, hogy a szavazás titkos, ezért nem köthetjük a tagságot a tényleges szavazathoz.
  • mivel a Belsőház hivatalosan nem (csak) ellenzéki, ezért az ide (is) tartozás ilyen "nyílt" megvallása nem számít majd kormányellenes tevékenységnek!

A képviselői - a listára felvehető összes jelöltből lesznek 2-3 hónapos váltásban beküldve a megszerzett listás helyeinkre - ami az 5% átlépésével minimum 3 mandátum.

  • a listánkra felkerült összes képviselőnk egy kibővített frakciót fog képezni, amelyben tehát 4 éven át dolgozhatnak az épp bent lévőkön kívül a már kijöttek és a még majd később bemenők is.
  • az esetlegesen beszavazott egyéni jelöltjeink a frakciónkban, de a Belsőház utasítási rendszerétől "független" képviselőként dolgozhatnak majd a választóik érdekében, a Belsőház szavazási rendszerének támogatásával.

A működése - annyiban tér el a Külsőház-étól, hogy az itteni szavazatok már élesben képviselve lesznek a törvényhozásban

  • a kormánypárti és ellenzéki javaslatok véleményezése arányosan kerül be, tehát ha egy kérdésre az aktív szavazóink 2/3-a voksol igennel, akkor (minden) 3 képviselőnkből 2 nyom igen gombot, 1 pedig nemet.
  • ez látszólag ugyan csökkenti a képviseletünk súlyát, valójában viszont biztosítja a tényleges képviseletet a Belsőház tagságának (akár kérdésenként változó!) kisebbsége számára is - amennyiben elérik a kritikus tömeget, vagyis legalább az "egy képviselőnkre jutó szavazóink többségét"
  • a saját módosító javaslataink benyújtásának mennyiségi feltétele szintén az egy képviselőnkre jutó szavazóink többségének támogatása lesz (pl. 300.000 szavazónk és 3 képviselőnk esetén 50.001 támogató szavazat kell hozzá)


Tehát a legfontosabb jellemzői mégegyszer:

  1. a választóik által közvetlenül utasított képviselők
  2. visszahívhatóság helyett vissza képviselők
  3. a kisebbségi vélemény arányos képviselete
  4. képviselőink nem politikusok, politikusaink nem képviselők


A Belsőház fent vázolt működése különösen akkor lehet hatásos, ha a 2014.-ben alakuló bármilyen oldali (koalíciós) kormánynak legfeljebb 99 képviselői mandátuma lesz a 200 fős törvényhozásban...
Ez jelenthetné ugyanis a "hatalommegosztás" klasszikus elvének tényleges gyakorlati megvalósulását.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulsohaz.blog.hu/api/trackback/id/tr365414191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

giat 2015.02.25. 17:35:18

Ma már megvalósítható az e-demokrácia

giat.blog.hu/2015/02/25/ma_mar_megvalosithato

giat 2015.02.25. 17:38:10

A politika a pártok játéka?

Éljünk beleszólási- és szavazati jogunkkal a mindennapokban is!

Elhitetik velünk, hogy a politika a pártok játéka, mert ez az érdekük azoknak, akik közel kerültek a tűzhöz, holott mi is körbeülhetnénk azt a tábortüzet és mi is sütögethetnénk ott a saját (közös) szalonnánkat.

giat.blog.hu/2015/02/25/a_politika_a_partok_jateka
süti beállítások módosítása