HTML

Külsőház

Mivel mi nem vagyunk bent a "Tisztelt Ház"-ban, tehát nem lehetünk sem Felsőház, sem Alsóház. Mi tehát a Külsőház tagjai vagyunk... Házon kívűl, és néha bizony magunkon kívül is - leginkább attól, ami a T. Ház-on belül folyik. Odabent csak "lehet" más a politika, idekint viszont már most is más... Csak akarni kell és csinálni - mert itt virtuálisan az egész ország egy nagy gyűlés, és (visszahívható) képviselő benne minden férfi és nő. Ez itt a "likvid demokrácia" folyama.

Friss topikok

  • tibapó: Te pihent agyú, te! :) (2019.04.07. 17:42) Likvid demokrácia
  • Bognár Attila: @Bognár Attila: - vegyük észre, hogy a "küszöb" teljes eltörlése esetén is megmaradna egy "techni... (2017.10.06. 20:40) A "kettős választás" koncepciójának értékelése
  • tibapó: Hát rajta, cizelláld! És rövidítsd! Néhol nehezen követhető, nehézkes. Ami a legszimpatikusabb: ... (2017.10.04. 09:16) Előválasztás
  • giat: A politika a pártok játéka? Éljünk beleszólási- és szavazati jogunkkal a mindennapokban is! Elhi... (2015.02.25. 17:38) Foglaljuk össze... 3.
  • Bognár Attila: @Takács Gyula: "[107. lista] - A normál működés során majd hogyan aránylik egymáshoz az összes egy... (2013.03.17. 01:25) Külsőházi előválasztás

A csökkenő deficitekért

2013.05.05. 10:50 Bognár Attila

A Külsőház CÉLJA, hogy valamennyit csökkentsen az itt és most fennálló demokrácia-deficiteken, (a teljesség igénye nélkül:) úgy mint pl.:

  1. a szavazategyenlőség sérül azzal, hogy szavazatok százezrei(!) nem eredményeznek mandátumot
  2. a választásunkat kampány ígéretek alapján tesszük meg, amelyek végrehajtásá(nak megpróbálásá)ra nincs semmi garancia
  3. egy kétpólusú(vá váló) rendszerben sokan csak a regnáló kormány(párt) biztos leváltása végett szavaznak a legerősebb(nek látszó) ellenfelére, nem pedig annak saját érdeme okán
  4. a választásunkon 4 évig nem módosíthatunk, még akkor sem, ha nyilvánvalóan kiderül, hogy csak kicsalták a szavazatunkat
  5. az érdemtelennek bizonyult képviselőinket nem hívhatjuk vissza

Nézzük tehát, milyen módon képes ezeken valamelyest csökkenteni a Külsőház likvid demokratikus megoldása:

  1. képes arra, hogy a külön külön 5% alatti támogatottságú kispártok (sőt, pártatlan társadalmi szervezetek, mozgalmak, akciócsoportok, egyének) szavazatszámát úgy összesítse, hogy az így EGYÜTT elérhető eredményből azok MIND részesedjenek, méghozzá pontosan a közrehatásuk arányában.
    Ennek a "technikája" roppant egyszerű, hiszen a regisztrált szavazóinkat magukat fogjuk direktben megkérdezni arról, hogy ténylegesen melyik csoport miatt választották a Külsőházat...
  2. a Külsőház egyetlen kampányigérete az, hogy a bejutása esetén a képviselői a választóik utasításait fogják követni. Ennek minden elemére garanciát nyújtunk: - a bejutásra (előre regisztráltatjuk ide az ehhez szükséges számú szavazót) - a képviselőink hozzáállására (az előválasztáson kiválasztott képviselőinket 1-3 havonta le fogjuk cserélni) - mivel nincs "saját" programunk, ezért nem is képviselhetjük "azt", a választóink akaratával szemben.
    Végül: a Külsőház célja, hogy a következő választáson (sőt, akár már addig is!) jócskán megnövelje a likvid módon beleszóló választók számát. Ezt pedig - harmadik pólusként! - csak a "saját jogunkon" (tehát nem más helyett) érhetjük el, vagyis ha folyamatosan bizonyítjuk az "egyetlen" igéretünk betartását.
  3. mi egy harmadik, "el nem kötelezett" pólust biztosítunk azok számára, akik nem tudnak vagy nem akarnak a két "hagyományos oldal" közül választani - viszont a Külsőházon keresztül szabadon támogathatják majd bármelyiket - a valós érdemük szerint.
  4. a Külsőház LIKVID rendszerében résztvevő választók számára minden "folyékonyan" változtatható. Szabadon mozoghatnak ide-oda a rendelkezésre álló megoldások skáláján a "hagyományos" képviselet itteni modellezésétől kezdve (vagyis -kezdetben- a "megszokott módon" megbíznak valakit -de itt bárkit, akiben tényleg megbíznak!- maguk helyett) egészen addig, hogy minden kérdésben saját maguk foglalnak állást.
  5. A Külsőházban ez két szinten is működik: - fentebb a "garanciák" közt már szerepelt ez: "az előválasztáson kiválasztott képviselőinket 1-3 havonta le fogjuk cserélni" - ami az országgyűlési képviselőinket illeti... A LIKVID delegálással -esetlegesen- megbízott "belső" képviselőink esetében a visszahívás már tisztán direkt módon fog érvényesülni, hiszen a delegálást (a külsőházi szavazati jog likvid átengedését) bármikor magunkhoz vonhatjuk, és átadhatjuk valaki más(ok)nak - vagy akár meg is tarthatjuk magunknak.

Mivel mindig igyekszem tömören fogalmazni, ezért a kommentekben leírt bármilyen részletezési igényt (vagy további  deficit-felvetéseket is:) szívesen megválaszolok!

Szólj hozzá!

Címkék: választás visszahívás célunk parlamenti küszöb

A bejegyzés trackback címe:

https://kulsohaz.blog.hu/api/trackback/id/tr425281726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása