HTML

Külsőház

Mivel mi nem vagyunk bent a "Tisztelt Ház"-ban, tehát nem lehetünk sem Felsőház, sem Alsóház. Mi tehát a Külsőház tagjai vagyunk... Házon kívűl, és néha bizony magunkon kívül is - leginkább attól, ami a T. Ház-on belül folyik. Odabent csak "lehet" más a politika, idekint viszont már most is más... Csak akarni kell és csinálni - mert itt virtuálisan az egész ország egy nagy gyűlés, és (visszahívható) képviselő benne minden férfi és nő. Ez itt a "likvid demokrácia" folyama.

Friss topikok

  • tibapó: Te pihent agyú, te! :) (2019.04.07. 17:42) Likvid demokrácia
  • Bognár Attila: @Bognár Attila: - vegyük észre, hogy a "küszöb" teljes eltörlése esetén is megmaradna egy "techni... (2017.10.06. 20:40) A "kettős választás" koncepciójának értékelése
  • tibapó: Hát rajta, cizelláld! És rövidítsd! Néhol nehezen követhető, nehézkes. Ami a legszimpatikusabb: ... (2017.10.04. 09:16) Előválasztás
  • giat: A politika a pártok játéka? Éljünk beleszólási- és szavazati jogunkkal a mindennapokban is! Elhi... (2015.02.25. 17:38) Foglaljuk össze... 3.
  • Bognár Attila: @Takács Gyula: "[107. lista] - A normál működés során majd hogyan aránylik egymáshoz az összes egy... (2013.03.17. 01:25) Külsőházi előválasztás

Külsőházi előválasztás

2013.01.18. 02:01 Bognár Attila

Az előző posztban bemutattam, hogy ha a választásig elérnénk a kb. 300.000-es taglétszámot, akkor ennyi szavazónk egybehangzó akarata alapján elindulhatnánk a "belsőház" irányába is. Hogy ez - a biztos bejutás mellett - minél több képviselőt eredményezzen, szükségünk lesz mind a 106 EVK-ben saját jelöltek állítására, az általuk begyűjthető - és a listás szavazatokhoz adódó - töredékszavazatok miatt.

Fontos megjegyzés:
A mi jelöltjeinkre adott szavazatok nem befolyásolják majd a nyertes személyét, hiszen mi alapvetően azokra a választókra számítunk, akik a mi indulásunk nélkül egyáltalán nem is vettek volna részt a voksoláson!

A jelöltjeink kiválasztásánál természetesen ugyancsak a LIKVID módszert fogjuk megfelelően alkalmazni, ezáltal ebben a mi külsőházi előválasztásunkban gyakorlatilag minden szavazónk részt vehet - ki személyesen, ki pedig egy eseti delegáltján keresztül. Ráadásul mind a 106 egyéni jelöltről való döntést a körzetben lakó szavazóinkra bízzuk, erre is helyből alkalmas a Külsőház szavazási rendszerét biztosító Likvid Feedback program.

Az EVK-s jelöltjeink előválasztása ilyen egyszerű lesz:

  • nyitunk egy "Előválasztás" témakört*, és benne 1-1 témát a 106 egyéni választási körzetnek
  • minden tagunk bejelentheti az érdekeltségét a saját szavazókörzete témájára (egy kattintással), ezután akár meg is bízhat valakit a szavazata leadásával (eseti delegálás, néhány kattintással)
  • bármely érdekelt javasolhat saját jelöltet, akár többet is - minden olyan javasolt személy tovább jut a szavazásra, akinek a jelöltségét az érdekeltek legalább 1%-a támogatta
  • a szavazás során minden érdekelt szavazhat tetszőleges számú jelöltre, egy 5 fokozatú skálán, kedvelési sorrend felállításával.
  • az egyéni jelölt körzetenként az első helyezett lesz (értelem szerűen), ám a "preferencia" szavazásnak köszönhetően ebbe az eredményébe a direkt 1. helyezésein felül beszámítanak azok a voksok is, amelyek 2. helyen jelölték meg (így számosabb 2. hellyel összesítésben akár előrébb is végezhet, mint egy kisszámú 1. helyes - ami valóságosabb tényleges választói hajlandóságot fog eredményezni a számára!)

Kiegészítés: amennyiben egy körzetben a nyertes által kapott előválasztási szavazat nem érné el a hivatalos ajánláshoz szükséges számot (ami jelenleg 500/EVK), akkor az ő (valamint a rá szavazók) felelőssége lesz a sajátjukon felül még hiányzó aláírások tényleges összegyűjtése a körzet választóitól - akiket egyúttal meghívhatnak ide a Külsőház likvid demokráciájába is!

A LISTA összeállítása szintén az előválasztás egyik témája lesz:

  • az "Előválasztás" témakörben nyitunk egy 107. témát LISTA néven, amelyben 1-1 választási lehetőség lesz az összes külsőházi képviseletre igényt tartó társadalmi szervezet
  • minden tagunk bejelentheti az érdekeltségét a témára (egy kattintással), ezután akár meg is bízhat valakit a szavazata leadásával (eseti delegálás, néhány kattintással) - ez a megbízás független az EVK-stól!
  • bármely tagtársunk javasolhat saját jelöltet, akár többet is
  • a szavazás során minden érdekelt szavazhat tetszőleges számú szervezetre, egy 5 fokozatú skálán, kedvelési sorrend felállításával.
  • a szervezetek által kapott szavazatok összegeit bevisszük egy "D'Hondt mátrix" nevű táblázatba (lásd a választójogi tv-ben), amely kijelzi, hogy melyik szervezetnek hány listás helyet szánnak a szavazóink. (Természetesen mindenféle "küszöb" nélkül, csupán a rendelkezésre álló helyek száma limitálja majd a felkerülést!)

Kiegészítés: még egy feltétel van bármely szervezet képviselőjelöltjének a Külsőház listájára való felkerüléséhez: - az illető rendelkezzen saját külsőházi tagsággal. (Hogy lehessen rá likvid módon delegálni szavazatokat.)

Ezt az egész rendszert legépelni nehezebb volt, mint megcsinálni lesz :)
Már "csak" az a bizonyos 300.000 szavazó kell hozzá IDE a Külsőházba...

A külsőházi tagok toborzását némileg megkönnyíti majd, hogy ez év végéig zajlik az EU-ban az Unconditional Basic Income (UBI - magyarul FNA:) népi kezdeményezésének az aláírásgyűjtése...
(ennek jelentősége külön posztot igényel - hamarosan)

* A KÜLSŐHÁZ-ba szóló meghívó ezen a címen igényelhető:
ide.oda.kampany@gmail.com

VÁLTOZÁS:

Az ELŐ-választást a "Liquid Feedback" helyett egy saját programmal csináljuk meg, amely itt kipróbálható: http://li-de.tk A program a Condorcet módszert alkalmazza a győztes megállapítására a jelöltek választói rangsorolása alapján. A rangsorolás teljes, tehát a skálája annyi fokozatú, ahány jelölt szerepel  körzetben.

 További változás:

A szerverbérleti idő lejártával a li-de.tk webcímen folyt előválasztás kísérletünk is elenyészett... RIP! ;-( 
Végül is annyiban nem kár érte, hogy időközben rájöttem, hogy egy ELŐ-választás számára a sima "többXes" szavazás (approval voting) sokkal hatékonyabb módszer!
Mivel ez egyszerűbb a sorbarendezésesnél, továbbá mentes annak esetleges torzító hatásától, ami a helyezések szerinti súlyozásból ered - ad abszurdum kevesebb első hely többet érne, mint több "utolsó" helyezés! - végül is az ezt követő választáson úgyis minden leadott szavazat 1 egész értékű lesz, akár 1 helyre tettük (volna;) az előválasztáson, akár az utolsó ("még éppen megfelelő") pozícióba...

6 komment

Címkék: választás előválasztás külsőház likvid feedback egyéni jelöltek

A bejegyzés trackback címe:

https://kulsohaz.blog.hu/api/trackback/id/tr715024555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bognár Attila · http://kulsohaz.blog.hu 2013.01.29. 19:10:33

Ezúton köszönöm meg Dr. Tóth Zoltánnak a privát üzenetben megküldött (mondhatni visszafogottan elismerő:) szakvéleményét!

Takács Gyula 2013.03.14. 02:26:07

[Az előválasztás egyéni fordulója]
- Gondolom, lehet ellenőrizni, hogy valaki csak egy körzetre/témára jelenti be az érdekeltségét, de lehet-e ellenőrizni, hogy a sajátját jelölte-e meg?
- Önmagát jelölheti-e valaki? (Ha nem, miért nem?)
- Fontos a jelölések 1%-ának elnyerése? (Előfordulhat pl., hogy egy egyébként népszerű, hiteles stb. ember sokáig azt hangoztatja, nem szeretne indulni, de a jelölési időszak végén meggondolja magát, jelölve lesz - de már későn...)
- Ha a preferenciaszavazásnál 5-fokozatú skálát használok, akkor nem csak max. 5 jelöltre adhatok le szavazatot?
- "amennyiben egy körzetben a nyertes által kapott előválasztási szavazat nem érné el a hivatalos ajánláshoz szükséges számot" - nem világos: minden kapott helyezés, tehát az ötös skála bármely foka egyformán egy szavazatnak számít? (Gondolom, igen, mert a későbbi hivatalos választásnál az számít, hányan tudnak róla. Csak azért kérdem, mert úgy sejtem, a nyertes kiszámításánál még egy első helyezés - arányaiban - 5 pontot ér, ... , egy 5. helyezés pedig 1-et.)

[107. lista]
- Ha a preferenciaszavazásnál 5-fokozatú skálát használok, akkor nem csak max. 5 jelöltre adhatok le szavazatot?
- A normál működés során majd hogyan aránylik egymáshoz az összes egyéni (likvid) szavazati jog, valamint az összes szervezeti (fix?) szavazati jog?

Bognár Attila · http://kulsohaz.blog.hu 2013.03.16. 22:35:01

@Takács Gyula: "Gondolom, lehet ellenőrizni, hogy valaki csak egy körzetre/témára jelenti be az érdekeltségét, de lehet-e ellenőrizni, hogy a sajátját jelölte-e meg?"

- kérdés, hogy: KELL-e ellenőrizni? :P
Szerintem bízzuk csak ezt a nagykorú szavazóinkra...
(a 106 "szavazólapon" egyébként rajta lesz az egyes EVK-khoz tartozó települések felsorolása is:)

Bognár Attila · http://kulsohaz.blog.hu 2013.03.16. 22:40:51

@Takács Gyula: "Önmagát jelölheti-e valaki? (...) - Fontos a jelölések 1%-ának elnyerése?"

- Igen.
- Ez csak egy "technikai" limit, hogy a tényleges szavazásra ne kerüljön olyan sok valós támogatás nélküli "önjelölt".

Bognár Attila · http://kulsohaz.blog.hu 2013.03.16. 22:53:42

@Takács Gyula: "- Ha a preferenciaszavazásnál 5-fokozatú skálát használok, akkor nem csak max. 5 jelöltre adhatok le szavazatot?
- "(...) az ötös skála bármely foka egyformán egy szavazatnak számít?"

Az "előválasztás" célja az, hogy megtaláljuk vele AZT a jelöltet, aki az adott körzetben a legtöbb szavazó bizalmát élvezi.
Ennek megfelel az, hogy ha egy szavazó akár MINDEN jelöltet képes elfogadni, akkor mindegyikre szavazhasson is.
A súlyozásnak leginkább szavazategyenlőség esetén volna jelentősége.
Azonban a fenti célból adódik, hogy egy TÖBB másodlagos szavazatot kapott jelölt elfogadottabb, mint egy elsődlegesen kevesebbek által támogatott.
(szintén tesztelési téma, mert a program több variációt is kezel)

Bognár Attila · http://kulsohaz.blog.hu 2013.03.17. 01:25:27

@Takács Gyula: "[107. lista]
- A normál működés során majd hogyan aránylik egymáshoz az összes egyéni (likvid) szavazati jog, valamint az összes szervezeti (fix?) szavazati jog?"
- a tagszervezeteknek nincs külön szavazati joguk, csupán annyi, ahány egyénileg regisztrált szavazónk rájuk delegálja a saját szavazati jogát.
- a 107. szavazólap csupán annak előzetes meghatározására szolgál, hogy a Külsőház közös (választási párt) listájára melyik szervezettől hány képviselőt vegyünk fel.
(mivel ez a teles lista-névsor a leadása után 4 évig már nem változtatható meg, tehát a választási részeredmények utólagos figyelembe vétele már nem lesz lehetséges)
süti beállítások módosítása